otrdiena, 2009. gada 15. decembris

trešā advente... jeb "cepam"!


Lai citiem riekstiņš, pīrādziņš, Mums, lūk, tur logā mēnestiņš, nekā, tā nu nebūs gan, ka mums tikai mēnestiņš, bet citiem riekstiņi un gardumi. Cepamkūkas, ciparkūkas! :) Vislabāk jau mīklu gatavot "pašam", bet kas tev dos vaļas, ja daudz dažādu pasākumu jāpaveic tādā īsā nedēļas nogalē, kad strauji tuvojas Ziemassvētki! par piemēru viena piparkūku mīklas recepte

Medus - 250g

Iesala ekstrakts - 250 g

Cukurs - 100 g

Sviests - 100 g

Milti - 450–500 g

Olas - 2 gab

Majonēze - 100 g

Sinepes - 1 ēdamkarote

Cepamais pulveris - 1 tējkarote

Garšvielas (muskatrieksts

krustnagliņas, kanēlis, kardamons,

koriandrs, citrona miziņa un citas

pēc izvēles).

Medu ar iesala ekstraktu karsē uz

ļoti lēnas uguns

Kad masa ir kļuvusi šķidra, maisot

pievieno sviestu un cukuru

Pēc tam, visu maisot, masu nedaudz atdzesē. Pievieno majonēzi, sinepes, olas, garšvielu maisījumu. Pagatavoto mīklu, pirms cepšanas, ieteicams pāris dienas izturēt ledusskapī. Mīklu izrullē, formē un liek uz cepešpannas, cep. Gatavās piparkūkas karstas no pannas noņem ar platu nazi


Šo sestdienu līdz 13:00 mēs pavadījām Mārupes k/n pirmssvēku koncertā. Pirms pirmssvētku koncerta bij patiesi liela kņada ar balto vilnas zeķu un valnīšu adīšanu. Visiem, kam nebij "pa rokai" omes vai mammas ar abām kreisajām rokām ;) Jāņa omīte adīja zeķītes. Pasūtītāji pat vēl pēdējā vēlā vakarā zvanīja, lai 'palīdzot, jo neesot valnīšu un zeķu!



otrdiena, 2009. gada 1. decembris

vāram ziepes

gan tiešā, gan pārnestā nozīmē :)
Ziepes vārīt var katrs, bet ne jau "kurš katrs", tur ir jābūt uzstājībai un izturībai, jo vairāk tās ir, jo "lielākas ziepes" sanāk, pat tādas, ko nevar izstrēbt pēcāk.
Mazas, apaļas un kantainas var savārīt kopā ar esencēm - dzīves smaržām no ikdienas vai svētkiem, brīvajam laikam vai darbdienas steigai.
Process ir iedvesmojoši pavedinošs - uz domām par nākamajām ziepēm :)